Kamervoorzitter Flahaut (PS) verzet zich tegen opdoeken Instituut voor Veteranen

Kamervoorzitter André Flahaut (PS) wil niet weten van de vermeende wil om het Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers (IV-NIOOO) op te doeken, zoals ter sprake kwam in de werkgroep Begroting binnen de regering.

Flahaut wijst er maandag op zijn blog op dat het mogelijke verdwijnen van het instituut niet in het regeerakkoord staat. Ook al zouden de taken van het instituut door andere administraties overgenomen worden, zouden de rechthebbenden - de meerderheid is erg oud - hun historisch aanspreekpunt verliezen en zal het politieke geheugen zwaar aangetast worden door het verdwijnen van het IV-NIOOO, aldus de Kamervoorzitter op zijn blog.

De besparing door het opheffen van het instituut zou ook niet erg groot zijn, meent de gewezen minister van Defensie, die ook nog wijst op de herdenkingen die voor de deur staan in het kader van de herdenking van Eerste Wereldoorlog in 2014, een eeuw na de start van deze oorlog.

Het Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers (IV-NIOOO) is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het terugbetalen van medische zorgen, de morele en sociale ondersteuning en het doorgeven van de Herinnering.

Tussen 2007 en 2010 werden een kleine 15.000 Belgische (ex-)militairen als veteraan erkend voor hun deelname aan operationele missies in het buitenland. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud