Katholieke vrouwen krijgen geen priesterschap, maar "positieve boodschap"

Het ziet er niet naar uit dat de katholieke Kerk het priesterschap snel zal openstellen voor vrouwen. Wel zal de bisschoppensynode een "positieve boodschap" afleveren voor vrouwen, verwacht aartsbisschop André-Joseph Léonard. "Wel moet de Kerk de enige valabele reden waarom vrouwen geen priester worden, uitleggen", zei Léonard op een persconferentie.

In Rome houden meer dan 250 bisschoppen en de paus momenteel een synode over de "nieuwe evangelisatie". Léonard is één van de deelnemers aan die bijeenkomst en is aangeduid als lid van de commissie die de eindboodschap zal opstellen.

Léonard verwacht een "positieve boodschap" voor "alle continenten" en "alle categorieën van gelovigen", ook voor die gelovigen die zich soms "vergeten" voelen, zoals vrouwen of mensen die gescheiden zijn.

Vrouwen zijn belangrijk in de Kerk, benadrukt Léonard. Ze maken vaak de meerderheid uit in de parochies en heel wat zaken doen zij beter dan mannen. Toch kunnen vrouwen geen priester worden. "Men moet de valabele reden hiervoor uitleggen. Die heeft te maken met de symboliek van de priester als vertegenwoordiger van de Christus-bruidegom van de mensheid".

Om die zaken uit te leggen, kunnen de bisschoppen een beroep doen op nieuwe communicatiemiddelen. Op de synode was een pleidooi gehouden voor het gebruik van die nieuwe kanalen. "Ook voor bisschoppen die al wat ouder zijn", zei Léonard.

De aartsbisschop was vanmiddag in Brussel voor een viering in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal rond de vijftigste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie. Vanavond vertrekt hij terug naar Rome voor de synode, die nog tot 28 oktober duurt. (NICOLAS MAETERLINCK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud