Kenniscentrum voor Gezondheidszorg raadt systematisch trekken van verstandskiezen af

Het KCE raadt de preventieve verwijdering van gezonde verstandskiezen af. Dat besluit het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) uit de schaarse goede studies over het onderwerp. Verstandskiezen preventief trekken bij adolescenten helpt niet om scheefstand van de voorste tanden te voorkomen. Het is ook niet bewezen dat die tanden preventief trekken meer voordelen biedt dan ze ongemoeid laten.

Wie ervoor pleit verstandskiezen, of wijsheidstanden, systematisch laten trekken, zegt dat die ingreep op latere leeftijd complexer wordt. Die tanden laten trekken zou voorkomen dat ze tegen andere tanden gaan duwen, en bovendien zouden ze toch niet nuttig zijn. "De ingreep veroorzaakt echter vaak pijn en zwelling. De meest voorkomende complicaties zijn infecties, beschadiging van de zenuw of de aangrenzende tand. Een zeldzamere maar ernstige complicatie, zoals kaakbreuk, is echter ook mogelijk."

Hier speelt opnieuw het klassieke dilemma bij preventie: "bij een gezonde bevolking vrij beperkte ongemakken en kosten veroorzaken, om voor enkelen toekomstig en mogelijk ernstiger leed te vermijden? ". Uit het schaarse wetenschappelijk bewijsmateriaal van goede kwaliteit besluit het KCE dat verstandskiezen weghalen niet helpt om te vermijden dat verstandskiezen tegen de andere tanden duwen of om scheefstand van de voorste tanden te voorkomen.

Het KCE vindt daarom dat er een patiëntenbrochure zou moeten worden opgesteld met duidelijke en evenwichtige informatie "over de mogelijk gunstige effecten, risico's en kosten verbonden aan de preventieve verwijdering van gezonde verstandskiezen." (BGY)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud