Kernkabinet start onderhandelingen begroting 2013

Het kernkabinet heeft zich deze namiddag een eerste keer over de opmaak van de begroting voor volgend jaar gebogen. Het ging om een eerste ronde over de algemene politieke lijnen. De ministers moeten op zoek naar 3,7 miljard euro om het begrotingstekort terug te dringen tot maximaal 2,15 procent van het bbp, zoals afgesproken met Europa.

Premier Elio Di Rupo, de vicepremiers en de minister van Begroting zaten woensdagnamiddag enkele uren samen in de Lambermont, de ambtswoning van de premier. Na het akkoord van gisteren over de begroting van dit jaar, sneden de topministers de begrotingsopmaak van volgend jaar aan, wat een veel moeilijkere klus belooft te worden.

Het ging vandaag nog om een eerste ronde. Naar verluidt maakten verschillende vicepremiers het punt dat bij de opmaak rekening moet worden gehouden met de economische context. Naast een begroting op orde zal behoud en versterking van het concurrentievermogen van ons land een belangrijk aandachtspunt moeten zijn tijdens de gesprekken de volgende dagen.

Verwacht wordt dat de werkgelegenheid centraal zal staan in de onderhandelingen, zeker na Ford Genk.

Morgen zit het kernkabinet niet samen over de begroting. Vrijdag staat een nieuwe afspraak op de agenda. Wel vergaderen vier werkgroepen op technisch niveau. (LOD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud