Kernuitstap: Di Rupo haalt uit naar N-VA en Ecolo/Groen

Het akkoord van het kernkabinet is inderdaad een "compromis à la belge", maar het zorgt voor duidelijkheid en zekerheid. Zo verdedigde premier Elio Di Rupo in de Kamer het plan van de regering over de kernuitstap. Hij haalde daarbij uit naar N-VA en Ecolo/Groen. "Op welke planeet leeft u?", vroeg hij de Vlaams-nationalisten, terwijl de groenen te horen kregen dat zij "niet als enige de waarheid in pacht hebben".

Zoals te voorspellen viel, stond het akkoord dat de federale topministers woensdag bereikten over de kernuitstap donderdag centraal tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer. Premier Di Rupo en staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet moesten liefst twaalf vraagstellers te woord staan. Verrassende stellingnames vielen daarbij niet te noteren, behalve dat Kristof Calvo (Groen) geen vraag stelde aan de regering, maar aan sp.a.

De premier gaf toe dat het akkoord een compromis was, maar wel één steunt op belangrijke argumenten, waarna hij de inhoud van het akkoord nog eens toelichtte. Nadien nam Di Rupo zowel Ecolo/Groen als N-VA onder vuur. De groenen kregen te horen dat hun covoorzitster Emily Hoyos recent nog toegaf dat voor de bevoorradingszekerheid, de levensduur van twee centrales met twee of drie jaar zou moeten worden verlengd. "Wij verlengen de levensduur van één centrale voor tien jaar", stelde de premier.

Aan N-VA vroeg hij op welke planeet de partij woont. Kamerlid Bert Wollants had immers onlangs nog gepleit voor een nieuwe kerncentrale op thorium. "Volgens mij is de N-VA blind voor de wereldwijde evolutie om het verbruik van klassieke energiebronnen af te bouwen ten voordele van hernieuwbare energie", luidde het.

(OSN)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud