Kernuitstap: tripartite duwt economie van de toekomst naar een recessie

Kamerlid Kristof Calvo (Groen) is niet te spreken over de beslissing van het kernkabinet over de kernuitstap. "Het uiteindelijke akkoord is het resultaat van een koehandel tussen zes conservatieve partijen. En de consument betaalt de factuur. De klassieke tripartite duwt de economie van de toekomst richting een recessie", stelt Calvo.

Het groene Kamerlid richt zijn pijlen op meerderheidspartijen sp.a en Open Vld. Hij verwijt hen dat ze van houding zijn veranderd. Calvo waarschuwt ook voor de hoge kosten die aan het plan verbonden zijn. "Net omdat het politiek gemarchandeer niet-verzoenbare keuzes heeft opgeleverd, hangt er een flink prijskaartje aan deze Wetstraatdeal. Een typisch Belgisch compromis", luidt het.

Hij merkt nog op dat het plan van staatssecretaris Wathelet de bouw van flexibele gascentrales wil stimuleren, maar dat staat volgens Calvo haaks op de beslissing om de sluiting van Tihange 1 met tien jaar uit te stellen.

Van een hoera-stemming kan met andere woorden geen sprake zijn. "De dominantie van nucleaire energie wordt gebetonneerd", besluit Calvo, die opmerkt dat het veel moeilijker is vijf grote reactoren in een keer te sluiten rond 2025, dan in een gespreide kalender. De "Electrabel-partijen" zijn volgens hem van plan na de volgende verkiezingen nog meer uitstel af te dwingen. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud