Kikkers en padden denken aan voortplanten met mooie weer

Het extreem mooie herfstweer van de afgelopen week zorgde ervoor dat op verschillende plaatsen in Vlaanderen bruine kikkers, heikikkers en gewone padden aan het roepen gingen, iets wat normaal gezien in het voorjaar te verwachten valt. Hyla, de amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt, roept om het verschijnsel te documenteren.

"Normaal zijn bruine kikkers, heikikkers en gewone padden er in het vroege voorjaar - februari of maart - als eerste bij om zich voort te planten", zo meldt natuurbericht.be.

"Net voordat ze de winterslaap ingaan, zijn ze al goed voorbereid op een snelle start na de winterrust. De mannetjes ontwikkelen in het najaar al paarborstels op de duimen om in het voorjaar de wijfjes beter te kunnen omklemmen tijdens de paring, de hormoonspiegels staan hoog en vrouwtjes zitten vol eieren, klaar om er onmiddellijk in te vliegen eens het voorjaar losbarst."

Dat proces wordt normaal afgeremd naarmate de temperaturen in de loop van de herfst gestaag dalen. Ook invallende nachtvorst zet een rem op de paardrang.

Maar afgelopen weken werden op enkele plaatsen in België en Nederland roepende bruine kikkers en roepende heikikkers gemeld, in Engeland werd zelfs een paring van gewone padden waargenomen, een verschijnsel dat normaal gesproken pas in maart te verwachten is.

Hyla vraagt waarnemingen van roepende of parende bruine kikkers, heikikkers of gewone padden en sporen van kikkerdril en paddensnoeren te melden via www.waarnemingen.be. (COR 207)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud