Kir wil om de honderd meter een vuilnisbak in Brussel

In de Brusselse straten moet er binnen vijf jaar om de honderd meter een vuilnisbak staan. Daarnaast komen er meer controleagenten op het terrein. Dat staat in het nieuwe netheidsplan (2012-2017) van de Brusselse staatssecretaris van Openbare Netheid, Emir Kir (PS), dat vrijdag is voorgesteld op een persconferentie.

De komende vijf jaar wil Kir met zijn plan twee doelstellingen bereiken. "We willen tegemoet komen aan de wens van de burgers voor meer openbare netheid en anderzijds willen we dat de helft van het huishoudelijk afval gerecycleerd wordt", aldus Kir.

Om dat te bereiken worden twintig maatregelen naar voren geschoven in het nieuwe plan. Opvallend is dat er om de honderd meter een vuilnisbak moet komen in de Brusselse straten. Bovendien komen er 1.000 vuilnisbakken voor selectieve afvalsortering bij en wordt tegen 2015 geld vrijgemaakt voor 20 nieuwe openbare toiletten met elk een waterfontein. Ook de overlast van duiven wordt aangepakt.

Daarnaast wordt ingezet op repressie. Naast politiecontroles en extra controleagenten voor Net Brussel komen er mobiele interventieploegen om het sluikstorten snel op te ruimen. Tenslotte zijn er plannen voor een eengemaakt boetebeleid voor de tien belangrijkste inbreuken op de openbare netheid.

Het geraamd budget van het netheidsplan voor de volgende vijf jaar bedraagt 43 miljoen euro. (JDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud