"Klokkenluiders Hazodi kunnen dagvaarding nog vermijden"

De klokkenluiders van de politiezone Hazodi kunnen nog voor de dagvaarding naar de burgerlijke rechtbank vertrekt, hun mogelijk onterecht verkregen loon terugbetalen. Dat zegt advocaat Patrick Hofströssler van Eubelius, die de politieraad van de zone Hazodi adviseert.

Hofströssler werd door de politieraad aangesteld om een onafhankelijk advies te geven over de stappen die kunnen worden genomen om mogelijk onterecht verkregen vergoedingen terug te vorderen van de vier klokkenluiders. Die waren met klachten over machtsmisbruik en gesjoemel in het korps naar het parket gestapt, maar kregen na een door de politieraad bestelde audit zelf het deksel op de neus. Net zij zouden onterechte verloning hebben ontvangen en moeten die nu terugbetalen.

"Maandag heb ik op de politieraad een lijvig dossier voorgesteld met de pro's en contra's van een vervolging voor de burgerlijke rechtbank", zegt Patrick Hofströssler. "De politieraad heeft daarop beslist deze mensen te dagvaarden. Wat logisch is, aangezien de raadsleden dit ook eerder voor ex-korpschef Michel Beckers hadden beslist en willen dat iedereen over dezelfde kam wordt geschoren."

Er volgen nu een aantal administratieve verplichtingen, waarna de dagvaarding kan vertrekken, vermoedelijk in september. "Maar het spreekt voor zich dat de zaken nog voor die tijd in der minne geregeld kunnen worden", aldus de advocaat.

Hilde Claes, burgemeester van Hasselt en voorzitter van de politieraad die de beslissing nam, wenst niet te reageren en verwijst voor verdere uitleg naar Hofströssler. De klokkenluiders noch hun advocaat Iris Exelmans waren bereikbaar voor commentaar. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud