Knokke wil geen geld van Van Mechelen

De Vlaamse minister van Begroting, Dirk Van Mechelen (Open Vld), wil de gemeenten een cadeau van 100 euro per inwoner geven, waarmee ze hun schuld vervroegd kunnen aflossen. Burgemeester Leopold Lippens van Knokke spreekt van een "vergiftigd geschenk". Dat schrijven de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk vrijdag.

"Als wij het plan aanvaarden, moet Knokke de forfaitaire belastingen afschaffen. Daardoor zou onder meer de 6,5 miljoen euro van de milieubelasting vervallen en ziet de gemeente een deel van haar werkingskosten verloren gaan", zegt Lippens. "Dan wordt een belastingverhoging onafwendbaar. Onze gemeente zal het geld van Van Mechelen dus niet aanvaarden. Indien nodig vechten we zijn plannen juridisch aan."

Een rondvraag bij andere gemeenten leert dat de meerderheid voorlopig de kat uit de boom kijkt. "Dat is trouwens het beste op dit ogenblik", meent Jef Gabriels van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten. "De Vlaamse regering heeft een aantal intenties naar voren geschoven. Schuldovername is er daar een van. Initiatieven voor een bedrijfsvriendelijker klimaat, door afschaffing van een belasting, een ander. Ook het verplaatsen van het zogeheten omslagpunt voor de riolering hoort daarbij. Daardoor zouden gemeenten minder moeten betalen voor de uitbreiding van hun rioleringsnetwerk." "Ik begrijp de eerste reflex van een aantal gemeenten", zegt Gabriels. "Er staan inderdaad een aantal zaken tegenover die niet voor elke gemeente gunstig zijn." (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud