"Koning Albert heeft zelf de kroon ontbloot"

"Een monarchie met een koning-politicus kan niet voortbestaan. Koning Albert is heel ver over de schreef gegaan in zijn kersttoespraak." Dat zegt professor staatsrecht Hendrik Vuye van de Universiteit van Namen.

De koning leek in zijn kersttoespraak impliciet te verwijzen naar de N-VA en maakte de vergelijking met de opkomst van het fascisme en het nazisme in de jaren dertig. "Altijd zoeken ze naar zondebokken voor de crisis", zei de vorst. "Ofwel zijn het de vreemdelingen, ofwel landgenoten uit een ander landsdeel. De crisis van de jaren dertig en de populistische reacties die ze teweegbracht, mogen niet worden vergeten."

"Eigenlijk heeft de koning met die uitspraken de wet overtreden", licht Vuye toe. "Volgens de Belgische wetten moet de koning volkomen neutraal zijn, waaruit volgt dat zijn meningen niet naar buiten mogen worden gebracht. Daarmee zou de kroon worden ontbloot."

In dit geval heeft de koning echter zelf de kroon ontbloot. "Ook hij heeft immers niet het recht die meningen naar buiten te brengen. De koning moet de koning van alle landgenoten zijn", zegt Vuye.

De professor wijst erop dat de eindverantwoordelijkheid bij de premier ligt. Die moet zijn handtekening onder de toespraak zetten en had in dit geval de vorst tot de orde moeten roepen.

Vuye vergeleek de speech van Albert II met die van de Nederlandse en Britse koninginnen. "Daar worden elk jaar heel algemene toespraken gehouden. Een monarchie met een koning die zich profileert als politicus, kan immers niet voortbestaan", besluit hij. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud