Koning Boudewijnstichting richt "Observatorium van het Verenigingsleven" op

De Koning Boudewijnstichting richt een permanent "Observatorium van het Verenigingsleven" op, dat zal zorgen voor gegevensinzameling en een grotere bekendheid en transparantie van de social profitsector. Dat meldt de stichting in een persbericht.

"We willen het verenigingsleven in België meer zichtbaarheid geven en nauwkeurige data inzamelen om de social profitsector beter in kaart te brengen", zegt Gerrit Rauws, directeur van het programma Maatschappelijk Engagement bij de stichting. "Op die manier kunnen tendensen aan de oppervlakte komen, zoals de evolutie van de werkgelegenheid, het vrijwilligerswerk, de middelen waarover de verenigingen beschikken..."

De stichting oordeelt dat de social profitsector als geheel relatief onbekend is. Ons land telt evenwel ongeveer 60.000 actieve verenigingen en stichtingen, die samen goed zijn voor meer dan 400.000 banen. Daarnaast draagt de sector 5 procent bij aan het bruto binnenlands product. Vorig jaar kregen 1.264 organisaties bovendien financiële ondersteuning van de stichting.

De stichting nam eerder al enkele initiatieven om de sector op te volgen. Zo brengt de stichting iedere twee jaar samen met de Nationale Bank van België het economisch gewicht van de sector in kaart en werd de website www.filantropie.be opgericht, waar informatie over 2.200 verenigingen staat. Daarnaast is twee jaar geleden ook de barometer van het verenigingsleven samengesteld, die 700 directeurs bevraagt over hun financiële situatie en de impact van de economische conjunctuur.

De Koning Boudewijnstichting brengt al die activiteiten nu samen in het permanente Observatorium. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud