Koningin Paola op boekvoorstelling over jarige Jan Hoet

In aanwezigheid van koningin Paola is in het museum Dr. Guislain in Gent het boek "Jan Hoet", over de bekende "kunstpaus", voorgesteld. De voorstelling viel samen met de 77ste verjaardag van Jan Hoet. Tal van kunstenaars kwamen mee een stukje taart eten.

Koningin Paola kwam Hoet persoonlijk een gelukkige verjaardag wensen. Ook kunstenaars als Dirk Braeckman, Jan Fabre, Luc Tuymans, Michaël Borremans en architect Stéphane Beel waren aanwezig.

Ter gelegenheid van de verjaardag verschijnt ook het boek "Jan Hoet". Daarin schetst Hans den Hartog Jager, schrijver, kunstcriticus en journalist bij de Nederlandse krant NRC Handelsbald, een portret van de kunstpaus. "Jan Hoet heeft al zoveel röntgenfoto's laten maken van zijn lichaamsdelen. Ik vond dat het tijd was voor een foto van zijn ziel. Weinigen spreken immers zo tot de verbeelding als Jan Hoet", zei de auteur.

Van Hoet leerde den Hartog Jager dat kunst een kernvraag is net zoals de vraag naar God bij de Jezuïeten. "Kunst is een kernvraag waarvan je weet dat je het antwoord niet kan vinden, maar tegelijk is de zoektocht naar het antwoord zo veel belangrijker."

Hoet zelf was ontroerd door zoveel belangstelling van kunstenaars, verzamelaars, vrienden en personeel van het S.M.A.K (het Gentse museum voor hedendaagse kunst). Hij noemde het boek een fantastisch meesterwerk, maar gaf een zin later al toe dat hij het nog niet had gelezen. "Mijn leven is een spons. Ik heb in mijn leven alleen gekregen. Maar ik weet wat kritiek krijgen is, koning Paola weet ervan mee spreken", voegde hij er met een knipoog naar de koningin aan toe. Waarna Hoet, enkele kunstenaars en koning Paola zich te goed deden aan een grote verjaardagstaart.

Het boek, met ook foto's van Stephan Vanfleteren, is uitgegeven bij Hannibal, telt 128 bladzijden en kost 17,50 euro. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud