Kosovo: Catherine Ashton "bewust" van geruchten over fraude

Catherine Ashton, die verantwoordelijk is voor het buitenlands beleid van de Europese Unie, is zich "bewust" van de geruchten over fraude bij de verkiezingen in Kosovo, afgelopen zondag. Dat zei ze na afloop van de vergadering van de Europese buitenlandministers, nadat ze eerder op de dag de Kosovaren had gefeliciteerd met "de kalme en ordelijke manier waarin het grootste deel van de stemming plaatsvond".

Samen met eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Füle stuurde Ashton maandagmiddag een persbericht uit waarin ze haar felicitaties overmaakte. Ze roept de autoriteiten in Europa's jongste staat op "de juistheid van de resultaten" van de verkiezingen nu te garanderen en de klachten en beroepsprocedures correct af te handelen.

Ashton en Füle vinden het nodig dat er nu snel een nieuwe regering wordt gevormd en een president wordt gekozen. Kosovo en Servië moeten ook snel hun bilaterale dialoog starten, vinden ze.

Gewezen op de indicaties die waarnemers geven over (massale) fraude bij de verkiezingen, zei Ashton maandagavond zich bewust te zijn "van wat gezegd wordt". Maar ze blijft vooralsnog voortgaan op officiële informatie. (GEJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud