Kosten repatriëring militair materiaal uit Afghanistan geschat op 6,369 miljoen euro

Het terugbrengen van het militair materieel uit Afghanistan na het einde van de opdracht van het Belgisch leger op de luchthaven van Kaboel, zal naar schatting 6,369 miljoen euro kosten. Dat antwoordde minister van Defensie Pieter De Crem vandaag in de Kamer op vragen van Anthony Dufrane (MR) en Theo Francken (N-VA).

Volgens Francken was sprake van een zestigtal voertuigen en een vijftigtal containers die nu achterblijven in Afghanistan. De kostprijs van de operatie schommelde volgens schattingen tussen 4 en 9 miljoen euro.

Minister De Crem antwoordde dat 1.223 ton aan materieel vanuit de Afghaanse hoofdstad wordt overgevlogen, waarvan 400 ton rechtstreeks naar België. De rest zal vanuit het Turkse Trabzon per schip naar België gaan.

Een deel van het materiaal keert niet terug. Dat geldt voor materiaal waarvan de kostprijs van de verplaatsing niet in verhouding staat tot zijn waarde. De Crem benadrukte dat het niet om gevoelig materiaal mag gaan. Een ander deel wordt herverdeeld onder de andere Belgische detachementen in het land en ten voordele van de NAVO-partners die België hebben afgelost of waarmee België samenwerkt.

Francken merkt op dat de operatie blijkbaar geen logistieke nachtmerrie wordt, in tegenstelling tot wat sommigen hadden gevreesd. De N-VA'er vindt het logisch dat materiaal wordt achtergelaten indien het te duur is om terug te brengen. "Dit zal geen proporties aannemen zoals bij de terugtrekking van de Sovjets, maar toch moeten we waakzaam zijn dat niets wordt achtergelaten dat kan worden gebruikt tegen onze militairen op het veld." (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud