Kris Peeters (CD&V): "Alleen duidelijke afspraken kunnen vertrouwen herstellen"

Vlaams minister-president Kris Peeters, die voor CD&V mee onderhandelt over de staatshervorming, pleit voor duidelijke afspraken op papier alvorens over te gaan tot de vorming van een nieuwe federale regering. Dat heeft hij maandagochtend gezegd op Radio 1.

"Er ligt inderdaad heel wat op tafel, maar er zijn geen teksten. Dat is een probleem", vindt Peeters. "Di Rupo heeft nu alles bij zich, heeft zijn schriften volgeschreven. Als er nu duidelijke afspraken gemaakt worden, kan dat het vertrouwen sterk verhogen."

Dat CD&V samen met N-VA niet mee stapte in het ultieme voorstel van preformateur Di Rupo over de financieringswet, BHV en extra geld voor Brussel ligt volgens Peeters dan ook grotendeels aan het gebrek aan duidelijke afspraken op papier. "N-VA en CD&V gaan voor een akkoord, maar dan met goede afspraken, over de financieringswet en over geld voor Brussel." Dat is ook van belang voor de stabiliteit van de toekomstige federale regering, benadrukt de CD&V'er.

Peeters wees er ook nog op dat het onderhandelingstechnisch niet verstandig is om een blanco cheque te geven voor Brussel, omdat voor de Franstaligen de druk dan weg is om de financieringswet aan te pakken.

Voor sp.a-voorzitster Caroline Gennez, ook te gast op Radio 1, is het wantrouwen bij N-VA de hoofdoorzaak van het afspringen van de onderhandelingen. "Het gaat in de eerste plaats om vertrouwen hebben en vertrouwen geven. Als je dat niet kan, kan je je verantwoordelijkheid niet nemen." (MDP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud