Advertentie

Kunstschilder Dan Van Severen overleden

Kunstenaar Dan Van Severen is zondag overleden in een Gents ziekenhuis. Dat werd vernomen van zijn familie. Hij was bekend voor zijn abstracte werken met grijstinten en geometrische figuren. Zijn schilderijen worden onder meer tentoongesteld in het SMAK, het Muhka en PMMK.

Dan van Severen werd in 1927 in Lokeren geboren. Tijdens de tweede wereldoorlog koos hij voor een opleiding schilderkunst aan Sint-Lucas in Gent. Na de oorlog trok hij naar Antwerpen, voor een studie aan het Hoger Instituut van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.

In de jaren vijftig maakte hij een groot aantal werken, waarin grijze vormen overheersen op een blauwe of bruine achtergrond. Zijn 'vocabularium' bestaat vooral uit eenvoudige geometrische figuren: vierkant, rechthoek, ruit, cirkel en ovaal. Met minimale middelen trachtte de kunstenaar zoveel mogelijk te zeggen.

Tijdens de expo van 1958 verenigde hij zich met vrienden en kennissen uit het avant-garde-milieu tot de groep G58.

Later verhuisde hij naar Brugge en Gent en ging aan de slag als docent schilderkunst.

Ook de zonen van Dan van Severen waren kunstenaars. Maarten van Severen (1956-2005) was meubelontwerper en interieurarchitect en Fabian een ontwerper. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud