Kusttoerisme blikt terug op minder zomerseizoen

De natte en minder zonnige zomer vertaalt zich voor de kust in lagere toeristische cijfers. Westtoer noteerde bij de verhuringen 11 pct minder boekingen en 9 pct minder hotelovernachtingen tegenover de zomer van 2010. Door het schitterende voorjaar bleef de schade nog beperkt, meldt de toeristische sectororganisatie.

Met 29 regendagen in juli en augustus kende de kust een van zijn slechtere zomers. Vooral door de afname van last-minute boekingen was er een scherpe daling van boekingen (-11 pct) en overnachtingen (-9 pct) in de verhuringen voor de zomervakantie. In de paasvakantie waren er door het opvallend mooie weer net 11 pct meer boekingen.

De natte zomerdagen deden het aantal dagtoeristen met de wagen met 6 pct afnemen. Vooral juli was een afknapper met 14 pct minder dagtoeristen. In augustus telde Westtoer iets meer dagtoeristen (+3 pct) dan in 2010. "Door het mooie weer in april en de verlengde weekends in juni hield het dagtoerisme over de eerste acht maanden van 2011 stand: van januari tot augustus kwamen ongeveer 12 miljoen dagtoeristen met de wagen naar de kust, evenveel als in 2010", aldus Westtoer.

De hotelsector boekte met een netto bezettingsgraad van 72 pct in juli en 77 pct in augustus globaal 9 pct minder overnachtingen tegenover vorig jaar. Dit wordt deels gecompenseerd door hogere bezettingscijfers in april en juni.

Campings en de logies voor sociaal toerisme boekten respectievelijk 13 en 7 pct minder overnachtingen. De vakantiedorpen kunnen met 2 pct meer overnachtingen als enige logiesvorm een positief cijfer voorleggen (+8 pct in juli en -3 pct in augustus).

De kustattracties deden het beter in juli (+6 pct) en minder in augustus (-5 pct), waardoor de bezoekersaantallen op hetzelfde niveau bleven. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud