Laat anderstaligen al werkend Nederlands leren

In plaats van anderstaligen eerst een lange taalopleiding te laten volgen voor ze aan de slag kunnen, zou het beter zijn hen al werkend Nederlands bij te leren. Dat zegt de commissie Diversiteit van de SERV, de Sociale Raad van Vlaanderen.

Een op de zes werkzoekenden in Vlaanderen kent geen of zeer weinig Nederlands. Volgens de SERV gaat men er nu nog te vaak van uit dat nieuwkomers eerst een lange taalopleiding nodig hebben voor ze de stap kunnen zetten naar werk. Het zou beter zijn om anderstaligen op een flexibeler manier hun Nederlands te laten bijscholen op de werkvloer, zo meent de commissie Diversiteit van de SERV.

"Als de bedrijven en organisaties voldoende ondersteuning krijgen, kunnen anderstaligen perfect aan de slag vooraleer ze het Nederlands volledig onder de knie hebben. De werkvloer geeft hen een kans de taal verder te oefenen en zich te vervolmaken", zegt Karel Van Eetvelt, voorzitter van de commissie Diversiteit.

Ondernemingen, zeker ondernemingen die veel anderstaligen onder hun personeel hebben, zouden goed moeten weten welke mogelijkheden er zijn rond taalopleidingen en taalcoaching (bijvoorbeeld Nederlands op de Werkvloer en Individuele Beroepsopleiding met Taalondersteuning). "Zo kunnen anderstalige werkzoekenden sneller bij bedrijven aan de slag", luidt het.

De SERV vindt ook dat de overheid zelf werk moet maken van een goed taalbeleid en "onnodige drempels op vlak van taalvereisten en taaltesten bij vacactures moet aanpakken". (DRM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud