Lancering derde Belgische satelliet Proba-V uitgesteld

De lancering van de Vega-draagraket die de derde Belgische satelliet, Proba-V, in de ruimte moet slingeren, is uitgesteld. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA meldt dat de weersomstandigheden niet gunstig zijn. De Proba-V, door QinetiQ Space in Kruibeke voor de ESA gebouwd, moet onder meer de vegetatie op Aarde in kaart brengen.

De raket moest normaal om 04.06 uur Belgische tijd vertrekken op de basis Kourou in Frans-Guyana. Een nieuw lanceringstijdstip geeft de ESA nog niet.

Er is een Belgische spectrometer aan boord, de Energetic Particle Telescope (EPT). Daarmee worden energetische deeltjes in de ruimte gedetecteerd. Die deeltjes zitten gevangen in het magnetisch veld van de Aarde en vormen een gevaar voor astronauten en satellieten in een baan rond de Aarde.

"Dit project is zo uitzonderlijk innovatief dat Rusland en Canada nu al interesse vertonen in een exemplaar voor hun eigen ruimtetuigen", zeggen de Université catholique van Leuven, het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en QinetiQ Space. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud