Advertentie

Landuyt: "Moeten af van die rituelen bij justitie"

Renaat Landuyt, justitiespecialist van sp.a, vindt dat er een einde moet komen aan de rituelen bij justitie. Dat zei hij in De Zevende Dag.

Vrijdag werd nog de hoofdverdachte in een drugszaak vrijgelaten wegens een procedurefout, omdat zijn advocaat niet bij een verhoor aanwezig mocht zijn omdat hij geen toga droeg. Dat soort "formalisme" is volgens Landuyt voorbijgestreefd. "Regels en vormen zijn belangrijk voor de rechten van verdediging en een eerlijk proces, maar dergelijk formalisme heeft gewoon geen zin meer", aldus Renaat Landuyt.

Volgens de sp.a'er ligt er in het parlement een wetsvoorstel van zijn hand op tafel dat een einde maakt aan dergelijke "wantoestanden". "Dat voorstel zegt dat formele regels, zoals een toga, belangrijk zijn, als blijkt dat het proces anders niet eerlijk zou verlopen", aldus Landuyt. De Vlaamse socialist wijst er ook op dat het recht er niet is voor rechtsgeleerden, maar voor de burger. "En er is geen enkele burger die vindt dat een persoon zonder toga geen advocaat kan zijn."

Landuyt vindt eigenlijk dat de toga die advocaten verplicht moeten dragen, afgeschaft moet worden. "Maar ook daar is men bang. Die toga behoort nu eenmaal tot die rituelen. Maar we moeten eigenlijk af van die rituelen en mensen een eerlijke rechtsgang verzekeren", besluit hij.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud