Lasten voedselveiligheid meer dan 12 miljoen euro verlaagd

De federale regering gaat de landbouw- en voedingssector steunen door meer dan 12 miljoen euro lasten te verminderen op het vlak van voedselveiligheid. Dat maakten minister van Landbouw Sabine Laruelle en premier Yves Leterme vrijdag bekend op een persconferentie. De maatregelen, vanaf 2009 van kracht, spelen in op de eisen die de landbouwers formuleerden tijdens een actiedag op 18 juni.

Er werd bepaald om heffingen aan het Federaal Voedselagentschap te verminderen met 5,2 miljoen euro. Ook zullen er minder tests gebeuren op de gekkekoeienziekte, een ziekte die al sinds oktober 2006 niet meer gesignaleerd werd in België. Die maatregel moet 2,5 miljoen euro opleveren. Ook zullen varkens niet meer moeten gevaccineerd worden tegen de ziekte van Aujeszky, een ziekte die ook niet meer vastgesteld wordt in België, en waarvoor de vaccinatie 4,5 miljoen euro kost aan landbouwers.

Door de afbouw van bloedanalyses tegen infectieziekten leucose en brucellose zou nog eens 925.000 euro kunnen bespaard worden in de loop van 2009. Momenteel wordt onderzocht in hoeverre die analyses kunnen verminderd worden. Ook is er nog overleg over andere maatregelen: zo wil de sector dat de overheid bepaalde kosten voor gezondheidsadministratie betaalt. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud