Advertentie

Leger moet vervuilende schepen 'flitsen'

Vanaf augustus zullen speciale legervliegtuigen ingezet worden om vervuilende schepen op de bon te zwieren. Staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) start daarvoor een samenwerking met het leger. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.

Het leger controleerde in 2008 239 schepen. "Maar ten laatste vanaf augustus zal dat een veelvoud moeten worden. We gaan meer dan ooit flitsen op zee. Wie vervuilt zal weinig kans hebben om er zomaar onderuit te komen", zegt Schouppe.

Om de extra controles effectief gerealiseerd te krijgen, schakelt Schouppe het leger in. In totaal zal Defensie zo'n honderd uur per jaar al flitsend over onze kust vliegen. Daarvoor worden de speciale B-hunters ingeschakeld, zeg maar de onbemande verkenningsvliegtuigen. "Honderd uur lijkt misschien weinig", verduidelijkt Schouppe. "Maar in verhouding met onze kuststrook is dat bijzonder veel. De pakkans zal dan ook niet gering zijn."

Naast de legervliegtuigen zal ook een helikopter voor snelle interventies worden ingeschakeld en een toezichtsvliegtuig met militairen aan boord. "Ze zullen over de modernste materialen beschikken om de vervuilers effectief te kunnen onderscheppen", aldus Schouppe. "Van speciale radars en detectiemateriaal tot optische sensoren en infrarood camera's."

(WDM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud