Léonard roept op tot persoonlijke dialoog met godsdienstleerkrachten

Aartsbisschop André-Joseph Léonard zegt dat hij een echte dialoog wil aangaan met godsdienstleerkrachten, en geen dialoog via de pers. Hij reageert daarmee op de kritiek dat hij godsdienstles met catechese zou verwarren. Dat meldt de website Kerknet.be woensdag.

De kritiek ontstond na een persconferentie op 7 mei in Rome, aan de vooravond van de generale audiëntie van de Belgische bisschoppen bij paus Benedictus XVI. Verschillende media schreven toen dat Léonard striktere godsdienstlessen wou. Godsdienstleerkrachten en inspecteurs reageerden kritisch.

"De verwijten die me langs de pers om zijn gemaakt, zijn gebaseerd op uitspraken die ik gedaan heb in Rome op vrijdag 7 mei en die uit hun context zijn gehaald", zegt Léonard in een reactie. "Net als mijn collega-bisschoppen heb ook ik destijds ingestemd met de verschillende leerplannen voor de lessen katholieke godsdienst in de scholen. Die lesprogramma's vatten de godsdienstlessen - terecht - op als een vak dat aan scholieren wordt gegeven en niet als een catechismus, die het geloof van jongelui moet zien te versterken."

Léonard zegt dat de leerplannen leerkrachten uitnodigen om de link te leggen tussen het vak en de leefwereld van de leerlingen. Maar dat ze tegelijkertijd vereisen dat ze objectieve gegevens krijgen aangereikt.

Verder zegt de aartsbisschop dat hij op de persconferentie benadrukte dat de Belgische bisschoppen het waardevolle werk van de godsdienstleerkrachten waarderen en ondersteunen. "Voor de nabije toekomst hoop ik de dialoog met hen te kunnen voortzetten in een persoonlijk contact en luisterbereid in plaats van via de pers." (VKB)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud