Léonard verduidelijkt standpunten over aids, holebi's en pedofiele priesters in brief

André-Joseph Léonard, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, verduidelijkt zijn uitspraken over aids, homoseksuelen en pedofiele priesters in een brief van vijf pagina's op website www.catho.be. Hij vindt dat zijn verklaringen uit hun context gerukt en slecht geïnterpreteerd werden. "Ikzelf zou heftig reageren op de uitspraken zoals ze u werden voorgesteld."

Léonard had gezegd dat aids een vorm van "immanente gerechtigheid" is. In de brief verduidelijkt Léonard het begrip onder meer opnieuw door de vergelijking te maken met tabakgebruik, dat tot kanker kan leiden. "Het lijkt mij dat de eerste verspreiding van aids minstens deels veroorzaakt werd door een besmetting door riskante seksuele handelingen."

Over homoseksualiteit zegt de aartsbisschop dat het om een neiging gaat die "niet normaal" is, in de zin dat ze "niet overeenkomt met de objectieve logica van seksualiteit". Het gaat wel om een "filosofische visie", die niet toelaat om te zeggen dat homoseksuelen "abnormaal" zijn. Léonard noemt dat een beledigende discriminatie van "homoseksuele personen".

Ten slotte verduidelijkt Léonard dat een recente "aangrijpende gebeurtenis" hem beïnvloedde toen hem gevraagd werd welke sancties hij wou nemen tegen daders-priesters, die vaak zeer oud zijn. Het ging om een zaak waarbij slachtoffers Léonard benaderden om een priester op te zoeken, en te vragen of die laatste misbruik zou willen erkennen. Ze vroegen wel dat hij niet aan de schandpaal werd genageld, of dat naar het gerecht zou gestapt worden. Uiteindelijk kwam het tot een ontmoeting. In een dergelijk geval vindt Léonard het "niet onredelijk" om geen maatregelen te treffen. (MDP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud