Leterme en Merkel steken koppen bij mekaar over EU-begroting en IJzeren Rijn

Premier Yves Leterme heeft dinsdag in het Egmontpaleis in Brussel een onderhoud gehad met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ze bogen zich over enkele bilaterale dossiers zoals de IJzeren Rijn, maar ook de Europese begroting voor 2011 kwam ter sprake. Achteraf bevestigde Merkel dat ze geen voorstander is van Europese belastingen. De Britse inperking van de Europese begrotingstoename bestempelde ze dan weer als een "fair aanbod".

Met België als EU-voorzitter wacht Leterme nog een taaie brok om de Europese begroting voor 2011 goedgekeurd te krijgen. Het Verdrag van Lissabon gaf het Europarlement een zwaardere stem in dat debat, waardoor het Belgisch voorzitterschap op onbekend terrein terechtkomt.

Recent schaarde Duitsland zich in dat debat nog achter de Britten, toen die lieten verstaan dat ze de Europese begroting slechts beperkt willen laten stijgen. "Een fair aanbod", verduidelijkte Merkel nu. Ze herinnerde eraan dat heel wat lidstaten moeten snijden in hun budgetten, zoals ook Duitsland het volgend jaar met 4 procent minder zal moeten doen. "Als we in Europa (een stijging met) 2,9 procent willen bereiken, dan is dat toch heel hoog", wierp ze op. "Het gaat in elk geval verder dan de begrotingen van de meeste lidstaten."

Voorts hadden Leterme en Merkel het nog over enkele bilaterale aangelegenheden, zoals de IJzeren Rijn en het nucleaire onderzoeksproject Myrrha. Beide regeringsleiders drukten alvast hun hoop uit dat de "zeer vriendschappelijke relatie" en "pragmatische samenwerking" nog veel vruchten zal afwerpen. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud