Leterme lost schot voor Franstalige boeg

Aftredend premier Yves Leterme heeft de Franstalige partijen zaterdag een duidelijke waarschuwing gestuurd over hun houding aan de communautaire onderhandelingstafel. "Het volstaat niet om voor het oog van de camera's achter een tricolore vlag te lopen om ons land vooruit te helpen", onderstreepte hij op het verkiezingscongres van CD&V in Leuven. Een duidelijke verwijzing naar de kiescampagne van Joëlle Milquet en haar partij het cdH.

Met het congres in de Brabanthallen hebben de christendemocraten een belangrijk keerpunt nu helemaal genomen. Leterme heeft de fakkel onherroepelijk doorgegeven aan partijvoorzitster Marianne Thyssen, die de partij als onbetwist boegbeeld doorheen de campagne moet loodsen.

Toch was het Leterme die de Franstalige partijen nog één keer op hun verantwoordelijkheden wees. Dat die intussen - "althans in woorden" - ook een staatshervorming willen, ziet hij als een overwinning. Maar die hervormingen zullen er niet komen "met een verkrampte houding en door het spelen met symbolen", waarschuwde de premier. "Het is met het land zoals met een hand vol zand: hoe krampachtiger de handgreep, hoe minder men uiteindelijk overhoudt."

Al wilde de CD&V'er de Franstaligen meteen ook geruststellen. "Wij zijn geen separatisten, wij willen België niet kapot", luidde het. "Niet openlijk en ook niet verborgen." Bovendien "kan één plus één zeker drie blijven", verduidelijkte hij na afloop. "Maar wie met België vooruit wil, moet beseffen dat een status quo niet goed is voor ons land." (ROJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud