Leterme voor onbeperkt bijverdienen na 65: voeg daad bij woord

In een interview met de krant Het Laatste Nieuws gaf premier Leterme aan het idee 65-plussers onbeperkt te laten bijverdienen, genegen te zijn. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vindt de 'stimulatie' waar Leterme op aanstuurt, een goed signaal.

"Het wordt inderdaad tijd dat diegenen die willen werken na hun pensioenleeftijd hiervoor worden gestimuleerd en onbeperkt kunnen verder werken met behoud van hun pensioen", zegt het NSZ in een persbericht. Momenteel zijn zo'n 7 procent zelfstandigen nog actief na hun 65ste. Bij werknemers is dat maar zo'n 0,7 procent. En daar zijn volgens het NSZ twee redenen voor. Veel zelfstandigen zijn zodanig gepassioneerd door hun activiteit dat ze schrik hebben in een zwart gat te vallen wanneer ze stoppen. Ze zijn het volgens Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ, nooit gewoon geweest om even op de rem te staan (in vergelijking met werknemers die moederschaps-, vaderschaps- of palliatief verlof of loopbaanonderbreking opnemen).

Daarnaast houdt het gebrekkig pensioen veel zelfstandigen aan het werk. Vele zelfstandigen hebben niet de nodige financiƫle middelen gehad om een bijkomend pensioen op te bouwen, aldus het NSZ. "Een op de vier zelfstandigen moet rondkomen met een inkomen vergelijkbaar met het bestaansminimum".

Nu mag een zelfstandige die werkt na zijn 65ste maar een jaarlijks beroepsinkomen van maximaal 17.149 euro hebben, anders verliest hij (een deel van) zijn pensioen. Om de zelfstandigen aan te moedigen hun beroepsactiviteiten verder te zetten na de pensioenleeftijd, pleit het NSZ er al langer voor om elke belemmering weg te nemen.

(EYI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud