Advertentie

Leugens van ouders kosten ook kinderen hun verblijfsvergunning

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) heeft zich dinsdag in de Kamer onverkort achter haar diensten geschaard, die niet alleen de ouders maar ook hun kinderen uitwijzen wanneer die op basis van leugens een verblijfsvergunning verkregen. Sp.a'ers Karin Temmerman en Bruno Tuybens voelden De Block aan de tand over enkele specifieke gevallen die recent de media haalden.

Eerder deze maand raakte bekend dat een Albanese leerling na dertien jaar ons land moet verlaten, omdat zijn ouders destijds gelogen hadden over hun afkomst. Zo hoopten ze hun kansen op aanvaarding te verhogen door te beweren Kosovaren te zijn.

Sp.a'er Tuybens wilde van De Block weten of ook kinderen - "die intussen geïntegreerd zijn, actief op de arbeidsmarkt of aan het eind van hun beroepsopleiding én perfect een van de landstalen spreken" - gestraft moeten worden voor de leugens van hun ouders. Ze hadden daar immers geen enkele invloed op.

De staatssecretaris onderstreepte echter dat zaken steeds betrekking hebben "op alle familieleden die deel uitmaken van het dossier, ongeacht hun leeftijd". De handelingen werden immers gesteld in naam van alle familieleden, en de gepleegde fraude heeft het legaal verblijf van de hele familie mogelijk gemaakt. "Mijn diensten zijn, naar mijn oordeel, terecht bijzonder waakzaam", besloot De Block.

Tot ongenoegen van Tuybens, die meer zekerheid wil voor kinderen in dergelijke situaties. "Wanneer iemand de volwassen leeftijd bereikt en een bepaalde periode hier woont, dan gaat het de facto over een ander dossier", redeneert hij.

(NICOLAS MAETERLINCK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud