Leuven en Brussel planten "verbroederingsboom" in Leuven

De "Leuvense Mannen van 1969" en de Brusselse Sint-Laurentiusgilde hebben zaterdagmiddag aan de Dijleterrassen in het stadscentrum van Leuven "een verbroederingsboom" geplant om 10 jaar vriendschapsbanden te vieren. Tussen beide organisaties was er voordien jarenlang onenigheid over de Meyboomplanting. De aanwezigheid van de burgemeesters van beide steden was aangekondigd maar zowel Louis Tobback als Freddy Thielemans gaven verstek.

Zowel de Leuvense Jaartallen als de Brusselse Sint-Laurentiusgilde planten op 9 augustus in hun stad traditioneel een Meyboom, een traditie die teruggaat op gebeurtenissen uit 1213. Volgens de legende zou er toen op een bruiloft een handgemeen geweest zijn tussen Brusselaars en Leuvenaars. Omdat de Brusselaars de overhand haalden door toedoen van de gezellen van Sint-Laurentius, gaf Hertog Jan II van Brabant deze groep toelating om jaarlijks een boom te planten, een privilege dat echter zou vervallen als de Leuvenaars zich voor 17 uur konden meester maken van de boom.

In 1974 slaagden de Leuvense Mannen van 1929 erin de Brusselse boom te kapen voordat hij geplant werd. Sindsdien wordt ook in Leuven elk jaar een Meyboom geplant. Volgens de Leuvenaars gaat het om de enige, echte Meyboom. Dit leidde jarenlang tot ludieke, gezwollen wederzijdse verklaringen tot de Leuvenaars en Brusselaars 10 jaar geleden hun conflict bijlegden. "We beleven een historisch moment. Dit is de viering van 10 jaar vriendschap tussen Leuven en Brussel na jaren van oorlog", aldus Benny Struys, voorzitter van de Mannen van 1969, zaterdag bij de planting van de "verbroederingsboom". (COR 908)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud