Liberalen geen voorstander van meerwaardentaks op aandelen

De liberale partijen Open Vld en MR lopen niet warm voor een meerwaardentaks op aandelen. Dat zeiden de liberale vicepremiers Alexander De Croo (Open Vld) en Didier Reynders (MR) voor aanvang van het kernkabinet. De liberalen willen eerst inzetten op besparen. Als Europa later op de dag lagere groeicijfers geeft, willen ze de begroting daar meteen aan aanpassen.

Het kernkabinet zit sinds deze ochtend 10.45 uur opnieuw rond de tafel voor de begrotingsbesprekingen. Financiƫn en sociale zekerheid staan nu op het menu.

Volgens de krant De Tijd legt de PS een voorstel op tafel om de meerwaarde te belasten die particulieren boeken bij de verkoop van aandelen. Dat voorstel wordt lauw onthaald bij de liberalen. "In moeilijke economische tijden gaan nieuwe belastingen ons niet helpen. De prioriteit moet ergens anders liggen, namelijk bij besparingen, hervormingen en anticrisismaatregelen", zei De Croo.

"Geen goede maatregel", zegt ook Reynders. "We zijn bezig met praten over besparingen. Er zijn andere maatregelen mogelijk, zoals een fiscale amnestie".

Over die fiscale amnestie is er duidelijk nog geen akkoord. "Er komt er geen", zegt sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte. "We gaan de huidige fiscale regularisatie stopzetten en dat gaat ons geld opleveren." Hij zegt dat die regularisatie eind 2013 zou moeten stoppen. "Elk jaar levert die 100 miljoen euro op. Door die te stoppen, komt er een versnelling."

Niemand van de vicepremiers durft voorspellen wanneer de begrotingsoefening rond zal zijn. "Ik hoop dat we hier eind volgende week niet meer staan", zei De Croo. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud