Lijst Dedecker groter dan Vlaams Belang in peiling

Lijst Dedecker is de grote winnaar van de crisis. De partij steekt in Vlaanderen het Vlaams Belang voorbij en voorzitter Jean-Marie Dedecker wordt de populairste politicus. Dat is het voornaamste resultaat van de driemaandelijkse politieke barometer van La Libre Belgique en RTL-TVi.

Uit de peiling, uitgevoerd bij 2.000 ondervraagden, blijkt dat zowel de CD&V als de N-VA terrein verliezen na de recente kartelbreuk. CD&V blijft met 20,5 procent wel de grootste Vlaamse partij, maar zit daarmee al bijna 10 procent onder het verkiezingsresultaat van juni 2007 (29,6 procent). N-VA haalt volgens de peiling op zichzelf 5,8 procent.

Vooral Lijst Dedecker lijkt door de crisis op meer steun te mogen rekenen. De partij haalt maar liefst 15,4 procent en steekt daarmee het Vlaams Belang voorbij. Die partij valt terug tot 15,3 procent.

Uit de peiling blijkt bovendien dat Dedecker de populairste politicus is geworden. Hij laat Vlaams minister-president Kris Peeters en ex-premier Guy Verhofstadt achter zich. Huidig premier Yves Leterme valt terug van een eerste naar een vierde plaats.

Open Vld (18,4 procent), sp.a/Vl.Pro (16,3 procent) en Groen! (6,8 procent) blijven min of meer ter plaatse. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud