Louis Michel noemt Leopold II een "ambitieuze visionair"

Europees parlementslid Louis Michel neemt in het weekblad P-magazine de verdediging op zich van koning Leopold II en zijn beleid in Kongo Vrijstaat. "Hij was een ambitieuze visionair", aldus Michel. "Instinctief voel ik aan dat Leopold II een held was, een held met ambitie voor een klein landje als België".

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken krijgt in het weekblad een reeks "beschuldigingen" aan het adres van onze toenmalige vorst voorgeschoteld. Zo is er het verwijt dat Leopold II Congo in een gigantisch werkkamp veranderde en rijk werd op de kap van de Congolezen. "Dat is pure demagogie. Zulke verwijten verdient Leopold II niet. De Belgen hebben er spoorwegen, scholen en hospitalen gebouwd en de economische groei aangezwengeld. Werkkamp? Echt niet. In die tijd was dat gewoon de manier van doen", aldus Michel.

Hij geeft toe dat er in de periode van Kongo Vrijstaat misschien eerder sprake was van "overheersen, ontdekken en pure macht verwerven zelfs. Maar op een zeker ogenblik - en daar kan je niet om heen - is die beschaving er wel gekomen".

Michel meent ook dat "we ons makkelijk laten verleiden tot overdrijving als het over Congo gaat", al geeft hij toe dat er "waarschijnlijk wel 'bepaalde zaken' gebeurd zijn in Kongo Vrijstaat". Om Leopold II nu postuum te veroordelen, noemt het Europees parlementslid "behoorlijk link en simpel". En inzake Congo het woord genocide gebruiken, "is absoluut onaanvaardbaar noch gepast", luidt het.

(VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud