Advertentie

Luchtvervuiling door verkeer - "Vlaamse regering ontwikkelt geen tegeninstrumenten"

Oppositiepartij Groen zegt dat de Vlaamse regering te weinig onderneemt om de luchtvervuiling door het verkeer tegen te gaan. De partij reageert daarmee op de resultaten van het Vlaams Milieurapport (MIRA). Dat zegt dat verkeer een zwaardere vervuiler is dan de industrie. Vlaams parlementslid voor Groen Hermes Sanctorum zegt dat de Vlaamse regering zelfs een beleid voert dat de luchtvervuiling door het verkeer versterkt.

"Dat de luchtvervuiling door het verkeer toeneemt is niet verwonderlijk", zegt Sanctorum. "We halen al jaren de normen voor fijn stof niet. Elk uitstel voor het halen van die normen wordt overigens geweigerd".

Volgens het groene parlementslid reikt Europa Vlaanderen instrumenten aan om het tij te keren, met name de invoering van een slimme kilometerheffing en het inrichten van milieuzones, waar enkel "propere" wagens mogen komen. "Maar de slimme kilometerheffing wordt constant uitgesteld, er is enkel een perspectief voor vrachtwagens. En rond de milieuzones gebeurt er niets".

"De Vlaamse regering ontwikkelt geen instrumenten om luchtvervuiling tegen te gaan. Ze neemt zelfs beslissingen die de situatie erger maken. Zo levert ze tegen de adviezen in een milieuvergunning af voor Uplace (een groot winkelcentrum in Machelen, nvdr) en keurt ze naar alle waarschijnlijkheid binnenkort de verbreding van de Brusselse ring goed". (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud