Magnette wil oudste kerncentrales 10 jaar langer open

Minister van Energie Paul Magnette (PS) stelt de regering voor om de drie oudste kerncentrales van het land tien jaar langer open te houden. Volgens de wet op de kernuitstap moeten die centrales in 2015 dichtgaan. Het uitstel moet er volgens Magnette voor zorgen dat de energiebevoorrading gegarandeerd is en dat de energieprijzen niet te hoog worden.

De paars-groene regering besliste in 2003 dat alle kerncentrales in Belgiƫ tussen 2015 en 2025 gesloten moesten worden. Intussen moest een groep internationale experts in opdracht van de regering een onderzoek uitvoeren naar de energiemix in ons land. Minister Magnette kreeg donderdag het eindrapport van deze GEMIX-groep.

De experts stellen voor om de sluiting van de drie oudste reactoren (Doel I en II en Tihange I), voorzien in 2015, uit te stellen met tien jaar. De doelstelling die ons land vooropstelt inzake energiezuinigheid en ontwikkeling van hernieuwbare energie, zal het productieverlies niet dekken die de sluiting van de centrale veroorzaakt, menen de experts. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud