Manifest voor waardige omgang met criminele geesteszieken

Hoe moet Justitie omgaan met gerechtspsychiatrie? Twee psychologen die op vraag van de verdediging Kim De Gelder onderzochten, vinden dat er dringend lessen getrokken moeten worden uit dat assisenproces. Ze vragen een kritische doorlichting en lanceren een manifest. Dat schrijven De Morgen en De Standaard zaterdag.

Nathalie Laceur en Geert Hoornaert, de klinische psychologen die door de verdediging van Kim De Gelder werden ingeschakeld, roepen in de petitietekst op tot een waardige omgang met geesteszieken die een crimineel feit hebben gepleegd.

"Tijdens het proces tegen De Gelder hebben justitie en gerechtspsychiatrie meerdere malen in hun functie gefaald", zegt Laceur in de krant. "Wij hadden de indruk dat het minder ging om het ophelderen van een misdaad, dan om het versterken van woede en wraak. Wou men eigenlijk wel weten wie Kim De Gelder eigenlijk is, of moest er koste wat het kost een monsterlijk individu gecreëerd worden?". Volgens de klinisch psychologen leek het erop alsof De Gelder in "de vergeetput" moest en heeft de gerechtspsychiatrie daarbij geholpen "als een lakei".

Beiden pleiten voor een gerechtspsychiatrie als strikt klinische discipline. "De psychiatrie heeft zich laten verleiden tot een criminologische profilering", zegt de psychologe in de krant. "Is hij een massamoordenaar? Een seriemoordenaar? Speelt hij een spelletje? Veinst hij of niet? Maar de psychiatrie moet andere vragen stellen. Ze moet proberen de psychische oorzaak van een misdaad te vatten, het ziekteproces te schetsen en de misdaad binnen dit pathologisch proces te situeren."

Het manifest is reeds ondertekend door meer dan honderd academici en publieke figuren. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud