Marokko weigert geheim agenten uit België terug te roepen

Een half jaar geleden vroeg Alain Winants, chef van de Belgische Staatsveiligheid, aan de Marokkaanse autoriteiten om drie officieren van hun geheime dienst terug te roepen uit België. Marokko negeerde de vraag, schrijft De Morgen donderdag.

De drie hebben zich volgens Winants op een "onaanvaardbare" wijze gedragen in de marge van het onderzoek naar Belliraj en zouden de Staatsveiligheid hebben tegengewerkt. Ze zouden zich ook bezondigd hebben aan ronselpraktijken. Maar momenteel zijn ze nog altijd actief in Brussel.

De samenwerking tussen de Staatsveiligheid en de Marokkaanse inlichtingendiensten verloopt stroef in de zaak rond Abdelkader Belliraj, de Belgische Marokkaan die door het Marokkaanse gerecht beschouwd wordt als de militaire leider van een terreurnetwerk en die tegelijk informant van de Staatsveiligheid was. Intussen is er sprake van een open oorlog tussen beide diensten.

Zolang de terugroeping niet wordt uitgevoerd, wil Winants geen contact meer hebben met de Marokkaanse geheime dienst. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud