"Mars voor het leven" tegen abortus in Brussel

Op het Koningsplein in Brussel verzamelen zondagmiddag zo'n 550 manifestanten voor een "Mars voor het leven", een initiatief van studenten omdat abortus sinds twintig jaar niet meer strafbaar is in België.

Michel De Keukelaere, een van de initiatiefnemers, wil de stilte doorbreken. "Het blijft een taboe dat veel vrouwen lijden onder abortus. Uit solidariteit willen we opkomen voor de rechten van het ongeboren kind en de vrouw."

De organisatoren van de manifestatie wijzen erop dat abortus ook gevaren inhoudt. "Het verhoogt de kans op borstkanker, leidt tot zelfmoord want vrouwen met een postabortussyndroom zijn psychologisch extra kwetsbaar. Bovendien is zwanger raken na een abortus ook niet evident. Toch leven we in een maatschappij waar abortus bijna normaal is geworden. Er zijn ook alternatieven zoals adoptie", verduidelijkt studente Liesbeth Ronsmans.

De betogers begrijpen volgens Ronsmans niet dat organisaties als JongerenInfoLife of Levensadem (Souffle de Vie) die aan abortuspreventie doen, niet gesubsidieerd worden door de overheid. "Daarom organiseren we deze pluralistische mars."

Alle deelnemers krijgen een witte of rode roos om te wijzen op het vreedzame karakter van hun optocht, die van het Koningsplein naar het Brusselse justitieplein gaat. Volgens de Brusselse politie zijn er zo'n 500 betogers aanwezig. (EYI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud