Mechelse heemskinderen hebben Assyrische roots

De vier broers die tijdens de Mechelse Ommegang op 25 augustus en 1 september als heemskinderen op het Ros Beiaard zullen zitten, hebben Assyrische roots. Dat vertelde Mechels burgemeester Bart Somers zaterdag tijdens de inschrijving van de nieuwe reuzenkinderen in het Mechelse bevolkingsregister.

Om de 25 jaar mag het Ros Beiaard in Mechelen van stal. Zoals de traditie het wil, zitten er steeds vier broers uit eenzelfde gezin op het paard, die allemaal in Mechelen geboren zijn en jonger zijn dan 20. Dit jaar kwamen liefst honderd gezinnen in aanmerking. De stad koos voor een gezin met Assyrische roots.

"Mechelen is een stad in verandering en we kunnen er niet omheen dat heel wat Mechelaars hun origine hebben in het buitenland. De honderd gezinnen die aan de voorwaarden voldeden om heemskinderen te mogen afvaardigen, zijn dan ook van verschillende culturen en achtergrond. Het is een absolute primeur voor Mechelen dat de keuze is gevallen op 'nieuwe Belgen'."

De burgemeester zal binnenkort tijdens een persconferentie de kinderen aan het grote publiek voorstellen.

Het Ros Beiaard is een folkloristisch paard, dat verwijst naar het paard in de legende van de Vier Heemskinderen. De ommegang met dit (houten) paard bestaat nog in Dendermonde, Aat en Mechelen. De drie folklores staan op de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriƫle Erfgoed van de Mensheid van Unesco. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud