Medeoprichter Wikipedia pleit voor "open science"

De medeoprichter van de online-encyclopedie Wikipedia, Jimmy Wales, pleit voor "open science". Met een videoboodschap probeerde hij de doctoraatsstudenten van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vrijdag te overtuigen om hun data en onderzoeksresultaten toegankelijk te maken. Dat deed hij ter gelegenheid van de Dag van de Doctorandi op de Brusselse universiteit.

De rode draad doorheen de Dag van de Doctorandi op de VUB is "open science". Dat betekent dat data en onderzoeksresultaten van wetenschappers toegankelijk zijn voor iedereen.

Ook Jimmy Wales vindt het tijd voor een volgende stap in het technologische tijdperk. "We hebben nood aan nieuwe succesvolle modellen", zegt hij in zijn videoboodschap. "Door data en onderzoeksresultaten open te stellen en samenwerking tussen verschillende landen en disciplines wordt belangrijke kennis overgedragen die de wereld vooruit kan helpen."

Volgens Wales zijn de middelen aanwezig om wetenschappelijke informatie toegankelijker te maken. "De bevolking staat achter het idee, de politieke leiders beginnen het te steunen en we hebben toegang tot nieuwe, succesvolle modellen", luidt het.

Ook vicepresident van de Europese Commissie Neelie Kroes sprak de studenten toe via een filmpje. "Zeker bij wetenschap is openheid essentieel", vindt zij. "Open toegang tot data is het begin van een nieuw en succesvol Europees tijdperk."

Tijdens zijn openingsspeech heeft VUB-rector Paul De Knop nog eens herhaald dat de universiteit er alles aan doet om fraude in doctoraten te vermijden.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud