Medicomut - artsen en ziekenfondsen bereiken akkoord over tarieven

De artsen en ziekenfondsen hebben woensdagavond in het kader van het zogenaamde Medicomut-overleg een nieuw akkoord bereikt over de dokterstarieven. Het akkoord geldt twee jaar, tot eind 2014, en bepaalt dat de honoraria voor raadplegingen en huisbezoeken met 2 procent stijgen. Dat melden het Socialistisch Ziekenfonds en de Christelijke Mutualiteit (CM) woensdagnacht.

Artsen en ziekenfondsen hadden eigenlijk vorig jaar al tot een vergelijk moeten komen over de nieuwe tarieven voor de patiënten. De grootste artsenvakbond, BVAS, ging echter dwars liggen rond een aantal nieuwe regels. Onder meer de uitbreiding van de derdebetalersregeling en het verbod op ereloonsupplementen in ziekenhuiskamers met meer dan twee bedden was de artsen een doorn in het oog.

Woensdag kwam het wel tot een akkoord. Gemakkelijk was dat niet want artsen en ziekenfondsen moesten rekening houden met een besparing van 105 miljoen euro die de federale regering hen opgelegd had.

Volgens de CM gaat het om een "pijnloze besparing" waar de patiënt niets van voelt omdat het voornamelijk om correcties gaat met betrekking tot radiologie, labo-onderzoek en technische verstrekkingen. In die domeinen was er in 2012 een budgetoverschrijding. Ook stelt het akkoord minder radiologie in het vooruitzicht.

Tweede besparing is er dus bij de indexering van de honoraria. De index bedraagt 2,7 procent, maar de honoraria gaan vanaf 1 februari met 2 procent de hoogte in voor raadplegingen en huisbezoeken. De technische verstrekkingen worden deels verhoogd met 1,5 procent, de andere met 1 procent.

(THD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud