Medische blunder in Antwerps ziekenhuis: beheer risico's kan eenvoudiger

Het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk, dat deze week in opspraak kwam door medische blunders, heeft zeker geen "blunderreputatie". Uit een auditrapport van de Vlaamse overheid uit 2007 is wel gebleken dat het beheer van de risico's tijdens chirurgische ingrepen eenvoudiger kan. Dat zegt Stef Van Eekert, afdelingshoofd van Zorginspectie.

Zaterdag raakte bekend dat in het Sint-Augustinusziekenhuis in de buik van een vrouw na een operatie een sonde van 1,3 meter werd vergeten. Eerder deze week raakte bekend dat in hetzelfde ziekenhuis een chirurg na een operatie twee scharen achterliet in de buik van een patiënt.

Zorginspectie weerlegt dat het ziekenhuis een reputatie van blunders zou hebben. Wel maakte Zorginspectie bij een auditrapport van 2007 enkele opmerkingen over. "Bij zo'n auditrapport besteden we onder meer aandacht aan de risico's die patiënten lopen tijdens operaties. Zo is het beheer van chirurgisch materiaal een belangrijk risico", legt Van Eekert zaterdag uit.

De risico's zo klein mogelijk houden, kan onder meer door de procedures zo eenvoudig en eenvormig mogelijk te maken. Zo kan het ziekenhuispersoneel het aantal chirurgische instrumenten best optellen voor én na de operatie.

Tijdens de audit van 2007 stelde Zorginspectie onder meer vast dat verschillende chirurgen voor een zelfde operatie verschillende soorten materiaal gebruikten. "Daar kunnen natuurlijk gegronde redenen voor zijn. We hebben het ziekenhuis hier toch op gewezen omdat zoiets het beheer van de risico's minder eenvoudig en eenvormig maakt", aldus Van Eekert.

Momenteel loopt er een nieuwe audit bij het Sint-Augustinusziekenhuis.

Zorginspectie is een agentschap van de Vlaamse overheid en inspecteert onder meer ziekenhuizen, rusthuizen, onthaalmoeders en gehandicaptenvoorzieningen. (VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud