Meer dan 1 miljard mensen met chronische honger

In 2009 overschrijdt voor het eerst het aantal mensen met chronische honger de kaap van 1 miljard. Een op zes mensen heeft honger en dat aantal blijft stijgen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van CIDSE, de internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsorganisaties. Broederlijk Delen, dat lid is van CIDSE, vraagt dat Europa het voortouw neemt om de voedselcrisis op te lossen.

Het rapport stelt dat het langdurig falend beleid van de Europese Unie en de Verenigde Staten aan de basis ligt van de voedselcrisis. "De VS en de EU hebben het globale voedselsysteem kwetsbaar gemaakt", zegt Pol De Greve, directeur van Broederlijk Delen. "Zij liggen aan de basis van de verwaarlozing van de landbouw, van onrechtvaardige handelsregels en van structurele aanpassingen."

De voedselcrisis, de klimaatcrisis en de economische crisis houden de wereld in hun greep. Volgens het rapport bewijst dit dat onze huidige productie- en consumptiemodellen niet leefbaar zijn. "Een nieuwe landbouwpolitiek is nodig om dringend een evenwicht te bereiken tussen economisch rendement en socio-ecologische rechtvaardigheid. De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten bijdragen aan een nieuw globaal model voor voedsel en landbouw, waarin kleinschalige producenten een centrale rol spelen", aldus De Greve. (TVP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud