"Meer dan 4.500 Belgische fiscale vluchtelingen hebben regularisatie aangevraagd"

Meer dan 4.500 Belgische belastingontduikers hebben sinds het begin van dit jaar een aanvraag tot regularisatie ingediend. De boetvaardigheid wordt gestimuleerd doordat de boetes op fiscale fraude gaan verhoogd worden en omdat in landen als het Groothertogdom Luxemburg het einde van het bankgeheim in zicht komt. Dat heeft het Franse nieuwsagentschap AFP donderdag gemeld. De FOD Financiën kon de informatie donderdagavond niet bevestigen aan Belga.

Tussen 1 januari en 17 juni zijn er welgeteld 4.507 regularisatiedossiers ingediend, zo heeft AFP donderdag vernomen bij het ministerie van Financiën.

Van die dossiers had de fiscale administratie er 961 behandeld tegen 31 mei. Ze waren goed voor een bedrag van 221 miljoen euro dat niet aan de fiscus was aangegeven. Na het betalen van de verschuldigde taksen en een boete brachten die dossiers 66 miljoen op voor de Belgische schatkist.

Sinds 2006 is er in ons land voor meer dan 2,5 miljard euro aan ontdoken belastingen geregulariseerd. Goed voor 600 miljoen euro.

Het aantal aanvragen tot regularisatie is de laatste weken fel toegenomen, met een piek van 205 nieuwe dossiers op 13 juni. Niet alle dossiers zullen door de grote toestroom nog dit jaar kunnen behandeld worden, zo meldt AFP. Temeer omdat tegen half juli nog een toevloed van naar schatting 3.000 bijkomende aanvragen zullen binnenlopen. Vanaf 15 juli zullen immers de boetes verhoogd worden door een wetsvoorstel dat momenteel in het parlement wordt behandeld.

De boetvaardigheid van de belastingontduikers wordt ook ingegeven doordat het Groothertogdom Luxemburg vanaf 1 januari 2015 bepaalde bankgegevens automatisch zou gaan uitwisselen, wat neerkomt op het slopen van het bankgeheim.

Ook het klimaat dat gecreëerd wordt door de Offshoreleaks-affaire en de besluiten van de wereldleiders op de G8 in Noord-Ierland om fiscale vluchtelingen harder aan te pakken, speelt een rol. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud