Meer dan 80 procent werknemers neemt vaderschapsverlof

Meer dan 80 procent van de mannen die in aanmerking komen voor vaderschapsverlof, blijft ook effectief thuis met hun pasgeboren baby. Het vaderschapsverlof werd tien jaar geleden, op 1 juli 2002, uitgebreid tot tien dagen. Dat melden minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) en staatssecretaris voor Gezinnen Philippe Courard (PS) zaterdag.

In 2002, het jaar van de uitbreiding, namen 17.045 papa's vaderschapsverlof. Dat aantal is sindsdien meer dan verdrievoudigd: in 2009 waren ze met 57.787, in 2010 met 58.948 en vorig jaar met 59.964.

Elke werknemer die wordt tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst onder de wet van 3 juli 1978 - dat zijn werknemers in de privésector en contractuele werknemers in de openbare sector - kan vaderschapsverlof nemen. De tien dagen kunnen vrij worden gekozen binnen de vier maanden na de geboorte van het kindje.

Tijdens de eerste drie dagen van het vaderschapsverlof behoudt de werknemer zijn volledige loon ten

laste van zijn werkgever. De andere dagen krijgt de papa een uitkering van het ziekenfonds, ter waarde van 82 procent van zijn brutoloon. (Craig Holmes)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud