Meerderjarige verdachte in dossier Priscilla Sergeant op drempel van vrijlating

De kans bestaat dat Johan D.V., de 41-jarige man die in de cel zit voor de dood van de 14-jarige Priscilla Sergeant, wordt vrijgelaten. De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) moet zich daar eerstdaags over uitspreken. Diezelfde KI had de aanhouding van de man eind november nog met drie maanden verlengd maar de vraag rijst nu of die termijn wel wettelijk was. Volgens de advocaten van de verdachte én volgens het Brusselse parket in ieder geval niet.

De discussie draait rond de kwalificatie van de feiten die aan D.V. ten laste worden gelegd. Onmiddellijk na zijn arrestatie, op 16 augustus 2012, was de man in verdenking gesteld voor doodslag. Voor die kwalificatie kan de voorlopige hechtenis telkens met drie maanden in plaats van met één maand verlengd worden.

Eind november besliste de KI om de kwalificatie te veranderen naar onmenselijke behandelingen met de verzwarende omstandigheden dat D.V. gezag had over de minderjarige Priscilla en dat het meisje overleden was, feiten waarvoor de maximumstraf 20 jaar bedraagt en waarvoor de voorlopige hechtenis telkens slechts met een maand kan verlengd worden.

Desondanks verlengde de KI de voorlopige hechtenis wel met 3 maanden. D.V.'s advocaten dienden daarop begin januari een verzoek tot vrijlating in, maar de raadkamer weigerde op dat verzoek in te gaan. Zowel de advocaten als het Brusselse parket gingen daartegen in beroep. De KI heeft het dossier woensdag behandeld en moet ten laatste vrijdag uitspraak doen. (COR 230)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud