Meerjarenplan VRT: vakbonden "kunnen ermee leven"

"We kunnen niet zeggen dat we het hart en de ziel van de VRT hebben gered, maar ze zijn ook niet helemaal gebroken", zo drukte Ivo Hendrix (ACV) de algemene teneur bij de vakbonden uit naar aanleiding van het door de raad van bestuur goedgekeurde meerjarenplan.

Volgens de vakbonden wordt er met het goedgekeurde besparingsplan niet afgestevend op de gevreesde "downsizing". In 2011 moet de VRT het met 219 - in plaats van de eerder voorziene 279 - medewerkers minder doen. Bovendien berekenen de vakbonden dat de vrijgemaakte 2,5 miljoen euro uit de managementreserves kan ingezet worden voor nogmaals vijftig nieuwe krachten. "In 2011 zetten we een kleine stap terug, maar op langere termijn is de toekomst van de VRT niet in gevaar", aldus Luk Vandenhoeck van ACOD.

Al benadrukt Vandenhoeck dat er nog moet afgewacht worden of er, eenmaal de openbare omroep weer structureel gezond is, ruimte zal zijn voor bijkomende middelen. "De strijd is niet voorbij", klinkt het, terwijl hij vooruitblikt op de volgende beheersovereenkomst.

De vakbonden zijn het er wel over eens dat Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) een belangrijk signaal heeft gegeven door te bevestigen dat de opdracht van de VRT breed moet blijven. Volgens Ivo Hendrix heeft de recente publieksbevraging over het VRT-aanbod daar veel mee te maken.

Zowel de christelijke als de socialistische vakbond zijn tevreden en zullen dan ook de uitstroommaatregelen verdedigen, zodat ze komende donderdag op het sectorcomité XVIII goedgekeurd kunnen worden.

(VEK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud