Merendeel van Belgen beschouwt roken als levensstijl

Bijna twee derde van de Belgen (62 procent) beschouwt roken eerder als een levensstijl en niet als een medische aandoening. Dat verklaart waarom slechts 14 procent van de rokers overweegt om spontaan met hun dokter te bespreken hoe ze kunnen stoppen. Dat blijkt uit twee onderzoeken in opdracht van de Stichting tegen Kanker en het farmaceutische bedrijf Pfizer.

Uit onderzoek blijkt dat het aantal rokers in België in 2009 opnieuw gestegen is: van 27 pct in 2007 tot 32 pct in 2009. In België proberen de meeste rokers enkel op wilskracht het roken op te geven (66 pct). Toch blijkt dat slechts 3 pct van de rokers die enkel op wilskracht stoppen, na één jaar nog altijd niet rokers blijven.

Dat zo veel ex-rokers hervallen, toont volgens Pfizer aan dat we de manier waarop we met roken en nicotineverslaving omgaan, moeten herbekijken om zo de slaagkans te verhogen en meer mensen te helpen stoppen.

Uit de nieuwe studie blijkt dat 62 pct van de Belgen het roken als een levensstijl ziet. "Moest roken algemeen als medische aandoening aanzien worden, zou 43 pct van de rokers geneigd zijn om sneller medisch advies te vragen", luidt het.

Voorts toont het onderzoek aan dat bijna alle artsen in België (94 pct) roken als een medische aandoening beschouwen. Negen op tien artsen geloven dat er minder mensen zouden roken in België, als ook de bevolking het roken als een medische aandoening beschouwt. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud