Mestverwerking in Vlaanderen in stijgende lijn

Vlaanderen verwerkte in 2011 26,3 miljoen kilogram stikstof uit dierlijke mest. Dat blijkt uit een jaarlijkse peiling van het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) die werd voorgesteld in Brugge. Daarmee zet de stijgende lijn zich voort.

Het aantal kilo verwerkte stikstof klokte vorig jaar in Vlaanderen af op 26,3 miljoen. Dat is 3,2 miljoen kilo meer in vergelijking met het jaar voordien, becijferde het VCM. Vooral de verwerking van pluimveemest zat in de lift, met een forse toename in de export, vaak naar Zeeuws-Vlaanderen.

Belangrijk is dat er in Vlaanderen nog genoeg beschikbare capaciteit is voor uitbreiding. Er is nog 19 procent vrije capaciteit beschikbaar door vier nieuwe mestverwerkingsinstallaties en het heropstarten van drie installaties.

Met de agrarische kenmerken is het niet vreemd dat vooral West-Vlaanderen hoge toppen scheert. Twee derde van de verwerkingscapaciteit werd gerealiseerd in West-Vlaanderen. Dat is grotendeels te wijten aan de forse inspanningen van de provincie, weet het VCM.

De mestverwerking is nodig omdat Europa strenge richtlijnen neergeschreven heeft over de hoeveelheid stikstof en fosfaat die aan een gewas mag gegeven worden. Dat moet overbemesting tegengaan. De verwerking zorgt voor nieuwe eindproducten als kunstmest, mestcompost of zelfs loosbaar water.

(MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud