Metaalvakbond staakt niet mee

De socialistische metaalvakbond kant zich openlijk tegen de nationale stakingsdag op 6 oktober. In andere arbeiderscentrales van ABVV en ACV weerklinkt hetzelfde geluid, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag.

Op maandag 6 oktober zal er niet overal sprake zijn van zware sociale onrust. Vooral het ACV mikt op alternatieve protestacties. Maar ook in het socialistische ABVV is er tegenkanting, vooral bij de klassieke arbeiderscentrales uit de metaal- en textielsector. Herwig Jorissen, de flamboyante voorzitter van de rode metaalvakbond, noemt de actiedag zelfs ronduit gevaarlijk voor de werkgelegenheid.

Jorissen heeft grote vragen bij de timing van de vakbondsactie. "Waarom nu? Het loonoverleg is nog niet bezig. Deze actiedag komt veel te vroeg."

Het was vrijdag onduidelijk hoe er in de andere industriesectoren op het standpunt van de metallo's zal gereageerd worden. Vakbondsleiders hadden volgens de Corelio-kranten het off the record over een grote actiebereidheid in Wallonië en een veel kleiner animo in Vlaanderen.

Mogelijk zal de stakingsdag vooral merkbaar zijn in de overheidsdiensten, zoals de spoorwegen en de busdiensten.

(LOR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud